Zakupy

Bakterie salmonelli w sklepach. GIS nakazał natychmiastowe wycofanie produktów

Badania przeprowadzone przez Główny Inspektorat Sanitarny wykazały bezsprzecznie obecność bakterii salmonelli w produktach sprzedawanych w polskich sklepach. Zapadła pilna decyzja o wycofaniu produktów ze sprzedaży. Sieć sklepów Lidl uruchomiła specjalną akcję zwracania mieszanek sałat bez okazywania paragonu.

Główny Inspektora Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Dotyczy wykrycia bakterii Salmonella w mieszankach sałat sprzedawanych w wielkich sieciach sklepów w Polsce. 

Działania podjęte przez inspektorów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dały jasność i pewność, że w badanych próbkach mieszanek sałat wykryto bakterie chorobotwórcze. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego i stąd pojawiło się ostrzeżenie dla mieszkańców i klientów sklepów.

Jakie działania podjęli przedsiębiorcy i inspektorzy po wykryciu salmonelli?

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Dystrybutorzy produktów niezwłocznie wycofali wskazane partie ze sprzedaży.

Dodatkowo Lidl Sp. z o.o. Sp. k. poinformowała konsumentów o możliwości zwrotu wycofywanej partii w opakowaniach 400 g w każdym sklepie sieci bez okazywania paragonu. Plakaty o trwającym procesie wycofania zostały umieszczone w sklepach, w których partia była dostępna oraz na stronie internetowej.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Co zrobić, gdy zjadłem produkt z salmonellą?

Przede wszystkim produkt z salmonellą należy oddać do sklepu, w którym się go kupiło. Nie należy go spożywać nawet po umyciu czy obróbce cieplnej. Jeśli jest jednak za późno, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Bakterie salmonelli wywołują wiele groźnych chorób. W Polsce są najczęstszą przyczyną bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego, lecz możliwe jest uogólnienie się procesu chorobowego – sepsa, zakażenie narządów wewnętrznych, stawów, a nawet wystąpienie duru brzusznego.

Wiesz kto Cię wyleczy? Przypasuj chorobę do lekarza i sprawdź jak dobrze się na tym znasz! QUIZ

Pytanie 1 z 10
Który lekarz zajmuje się problemami z tarczycą?
Endokrynolog
Listen on Spreaker.